Benoeming Hoogleraar Antropologie van Religie

 17-12-2020

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft met ingang van 1 januari 2021 Miranda Klaver benoemd tot hoogleraar Antropologie van religie, met speciale aandacht voor charismatisch christendom aan de Faculteit Religie en Theologie (FRT).

In het kader van een lange samenwerkingsrelatie wordt de leerstoel ondersteund door de Charismatische Werkgemeenschap Nederland (CWN)Miranda Klaver zal vanuit haar leerstoel in onderzoek en onderwijs antropologische en theologische invalshoeken creatief op elkaar betrekken.

Kenner charismatisch en evangelisch christendom
Klaver blijft werkzaam bij de afdeling Beliefs and Practices van de faculteit die onder leiding staat van VU-hoogleraar Gijsbert van den Brink. Van den Brink is enthousiast over haar benoeming: “Klaver heeft een goede reputatie opgebouwd in onderwijs en onderzoek op haar vakgebied, en zich bovendien ontwikkeld tot een belangrijk kenner van het charismatisch en evangelisch christendom in binnen- en buitenland met een grote uitstraling in de media”. Ook de decaan van faculteit, VU-hoogleraar Ruard Ganzevoort, uit zich lovend: “De wijze waarop Klaver in haar onderzoek antropologisch veldwerk weet te verbinden met theologische reflectie, maakt haar bij uitstek geschikt voor deze leerstoel. We zijn blij met haar expertise een sterke nieuwe invulling te kunnen geven aan het empirisch religie-onderzoek dat aan onze faculteit in een lange traditie staat.”

Alledaagse praktijken gelovigen
Henk Reinders, voorzitter van de CWN, vult aan blij te zijn met de benoeming van Miranda Klaver vanwege haar brede kennis en vermogen deze om te zetten in heldere taal. Hij wijst op het verlangen binnen de CWN naar academische doordenking van haar theologie en praxis. Reinders: “Daarbij past een vertegenwoordiging op hoogleraarsniveau in de universitaire wereld.” Klaver zelf over haar benoeming: “Deze leerstoel richt zich op de alledaagse praktijken van gelovigen om van daaruit de theologie te bevragen en debatten over ‘wat religie is’ te verrijken. De vestiging van deze leerstoel binnen de Faculteit Religie en Theologie is tevens een erkenning van het charismatisch christendom binnen het domein van de theologie”.

Miranda Klaver
Miranda Klaver studeerde culturele antropologie en cross-culturele theologie aan de VU. In 2011 promoveerde zij cum laude aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de VU op een onderzoek naar bekering in evangelische en pentecostale gemeenschappen. Van 2011-2013 werkte ze als docent missiologie en contextuele theologie aan de Christelijke Hogeschool Ede. Daarna keerde zij terug naar de VU, waar ze vanaf 2014 universitair docent antropologie van de religie aan de toenmalige Faculteit der Godgeleerdheid was. Vanaf 2017 bekleedde ze tevens de door de CWN bekostigde onderzoeksplaats voor charismatisch-pentecostaal christendom. Binnenkort verschijnt van haar hand bij Palgrave McMillan de monografie Hillsong Church: Expansive Pentecostalism, Media and Global Cities. Klaver is tevens een veelgevraagd spreker op nationale en internationale conferenties.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s